Бъдещето на транспорта е в дигитализацията

IMG-6bfced8aa575a455a95e10231169fc2f-V
Публикувано на: юни 22, 2018

Въпроси към Радостин Панков за интервю в рубриката Н.В. Клиентът в списание КАМИОНИ:

 

Г-н Панков, гостувахте ни в рубриката Н.В. Клиентът преди около 3 години. Какво се промени от тогава?

Равносметката към днешна дата е, че плануваното тогава подновяване на автопарка и развитие на човешкия ресурс е на 100% изпълнено, а смелите ни планове за удвояване на флота се осъществиха въпреки трудния период. Екипа от специалисти, с които работим ежедневно, също се разрастна двойно и през изминалите 3 години заедно затвърдихме позициите на фирмата сред клиентите ни. Успяхме да преодолеем и много трудности, но имахме не една или две победи. Важно е да отбележа, че въпреки дългото търсене успяхме да намерим надежден партньор и днес вече можем да разчитаме на цялостно ИТ решение, благодарение на което работим по-бързо и по-продуктивно.

 

Вашата визитка накратко – какъв сте по специалност, образованиe, професионален опит, от кога сте в частния бизнес, точна длъжност във фирмата…


Завършил съм висше образование мениджмънт, а средното ми образование е двигатели с вътрешно горене. Транспортът ми е наследство и страст – от малък съм покрай механици и камиони. Настоящата ми позиция е управител на фирмата, основана от баща ми. Работата е динамична, изпълнена с много предизвикателства и срещи с различни хора. Това, което ме кара да продължавам напред, въпреки трудностите в бранша е, че виждам много възможности, както за справяне с наболелите казуси, така и за развитие на фирмата. Обичам иновациите и постоянно се стремя да развивам фирмата чрез тях. С моя екип работим денонощно за усъвършенстване и осъвременяване на методите и технологиите ни за работа.

 

Представете накратко фирмата – точно име, кога и как е създадена, къде е базирана, …


Фирма Прима 91 е основана като ЕТ през 1991 г. в с. Ветрино, Варненска област, а от 2013г се преобразува в ЕООД . С транспорт, като основна дейност, се занимава от 1994 г.  В началото стартира дейността си с превоз на контейнери в България, а след влизането на България в Европейския съюз основни дестинации стават вътрешноевропейските.
От 2012 г. фирмата започна разширяване на дейността си, като открихме 2 бази в Германия – 1 северна и 1 южна . Това улесни значително дейността ни по обслужване на техниката и намали необходимостта от курсове до България. Базата в района на Манхайм, Германия предоставя възможност както за обслужване на нашите камиони, така и за извършване на услуги на външни фирми. Оборудването ѝ предоставя и възможност за товаро-разтоварни услуги и складиране.

 

С какъв транспорт се занимавате и има ли някаква специфика в него?

Флотата ни работи из цяла Европа. Имаме договори с няколко големи европейски спедиции и се стремим да предлагаме качество за сметка на разнообразие. Превозваме главно конвенционални товари – комплектни и групажни доставки, но имаме и дългогодишен опит в спешните доставки с камиони на двойна езда. Основните превози, които изпълняваме, са между Германия и другите европейски страни, като голяма част от композициите се движат и към Скандинавието.

 

С колко и какви автомобили работите – вид (влекачи, хенгери,….), марка, модел, …


Автопаркът на фирмата се състои от над 120 влекача, съответстващи на еконорми Евро 5 и Евро 6, както и също толкова полуремаркета от марките Schmitz, Krone и Kögel. Марките камиони, на които залагаме, са Mercedes, DAF, MAN и Volvo  –  като едни от доказаните марки на пазара с най-конкурентните цени и нисък разход на гориво. Не се спираме на една марка, тъй като разчитаме на индивидуалните предимства, които може да предложи всеки един производител, като така успяваме да удовлетворим и разнородните нужди на клиентите и шофьорите ни.   

 

Защо се насочихте към марките, с които работите?

С Мерцедес и DAF сме в дългогодишно сътрудничество, доказало предимствата на тези марки, а камиони от марките MAN и Volvo експлоатираме от скоро и все още трупаме впечатления за техните предимства. За целта сме създали отдел, който се занимава изцяло с анализ на експлоатационните разходи на автопарка, като се следят още разходите за гориво, разходите за поддръжка и ремонт. На база на тези анализи и съпоставка на цялостното представяне на всеки автомобил изграждаме предпочитания към спецификации и марки и планираме следващите си поръчки.

 

В момента подменяте автомобили от парка или ги увеличавате?


Всяка година се стремим да обновяваме автопарка си, като плановете ни винаги са били за плавно и стабилно увеличаване на бройката опериращи автомобили.  През последните 3 години успяхме да удвоим автопарка си и се надяваме да можем да задържим тези темпове.

 

Използвате ли система за управление на парка?

В наши дни е немислимо да се работи без такъв тип система. Освен базовия GPS от производителя имаме и допълнително монтирани устройства, с които обединяваме целия си автопарк на една карта, комуникираме с шофьорите и предоставяме достъп на партньорите си , за да виждат във всеки един момент къде се намира стоката им.

 

С колко персонал и водачи работите и те на единична или двойна езда са?

С административна и ремонтна дейност във фирмата са заети над 35 души с дългогодишен стаж и доказан професионализъм. Към момента фирмата осигурява постоянна работа на над 220 шофьорa, но тече процес на набиране на нови кадри, като планираме да наемем още около 20 водачи във връзка с разширяването на дейността ни. Шофьорите работят както на единична езда, така и на двойна, в зависимост от нуждите на работата. За щастие сме успели да намерим начин да намалим текучеството и към днешна дата не страдаме от липса на кадри, а тъкмо напротив – с коректност и заплащане на Европейско ниво успяваме да докажем на нашите служители , че труда им се цени и че всеки един е важен за нас. Това се доказва във времето с над 50 опитни специалиста , които през последните 10 години са останали лоялни към нас, за което разбира се са получили заслужено признание. Интересно е също да отбележим, че през последните няколко години наблюдаваме тенденция доста от кадрите, които ни напускаха в търсене на по-добри условия в чужди Европейски фирми, започнаха да се връщат при нас оповавайки се на нашата надеждност и лоялност. 

 

Как сте организирали сервизното обслужване на автомобилите и ремаркетата и снабдяването с резервни части – в собствен сервиз или използвате оторизираните сервизи на марките?

С увеличението на автопарка и развиването на дейността на фирмата сме усъвършенствали процесите на доставка на резервни части и обслужвания, като сме концентрирали сервизната дейност предимно в базите ни в Германия. Там на място успяваме да обслужваме периодично техниката, с която работим, а при нужда от по-специфични ремонти, имаме договори с няколко оторизирани сервиза в района.     

 

Кои са основните проблеми пред българските превозвачи в момента и от кой зависи решаването им?

През последните години се създадоха и влязоха в сила множество закони, с чисто протекционистическо значение в повечето Западни държави. Ясно се даде да разберем , че Европа се опитва всячески да ограничи достъпа на нас -Източноевропейските транспортни фирми,  до техните пазари.  Дълго време потъпкването на основното ни право, като международни превозвачи, за достъп до единния Европейски пазар,  бе омаловажавано…

За съжаление решението на тези проблеми е сложно и по-скоро въпрос на правилна и адекватна политика, където ние транспортните фирми в България нямаме власт. Надяваме се, че със съдействието на браншовите организации, които вече близо 2 години се борят за нашите права, в крайна сметка ще се стигне до изготвяне на правилната политика. За нас остава да продължаваме да работим, да спазваме всички изисквания въпреки допълнителните тежести които носят те и да се надяваме, че нещата ще се оправят в наша полза по-скоро.

 

Как се справяте с хроничната липса на международни шофьори и какъв е изходът от ситуацията?

Смея да твърдя, че успяхме да избегнем тази криза – от повече от 5 години работим върху политика за справяне с проблема – инвестираме в обучение на шофьори без опит, прозрачно и коректно отношение към всички. Обособили сме ясни правила и изисквания, предлагаме европейско заплащане, ценими уважаваме труда на шофьорите си, което от своя страна се цени високо от нашите служители и ни носи предимство пред останалите работодатели на пазара на труда. Резултатите при нас вече са на лице – имаме над 80 обучени шофьора, които вече на свой ред обучават нови кадри. Според нас това е правилната политика, особенно при всеизвестните трудности с които се сблъскват всички превозвачи в момента при намиране на опитни кадри. За да ни има нас трябва да умеем да намираме гъвкави решения и да сме адекватни на пазара.

 

Отразяват ли ви се рестрикционните закони в Западна Европа?

Всяка фирма, която кара в Европа усеща влиянието на рестрикциите, ние не правим изключение от колегите. Стараем се да сме изрядни и спазваме всеки нововъведен закон и рестрикция, което силно затруднява и усложнява работата ни, но нямаме избор. С обединена Европа идват и общите правила, които ако не успеем да оборим законово с помощта на браншовите организации и правителството, сме длъжни да следваме.

 

Членувате ли в браншова организация и има ли полза от това?

Да, Прима 91 не само членува, но е и регионален представител за Североизточна България на Сдружението на международните превозвачи. Както вече обясних , считам че в създалата се ситуация в Европа е изключително важно да сме обединени и единни както в позициите си по международните въпроси късаещи транспорта, така и относно нашите Български закони и наредби, на базата на които работим и…. които не винаги са достатъчно добре обосновани и адекватни на реалността.
С годините се убеждавам, че няма по-голяма сила от обединението и не случайно националния девиз на България е „ Съединението прави силата“ – защото заедно винаги можем по-вече! През последните десетилетия заедно със сдружението постигнахме много за това българските превозвачи да бъдат приети като фактор в Европа и чути до колкото това е възможно.

 

Как се виждате в бързо променящия се свят на транспортно – логистичните услуги?

Бъдещето на транспорта върви ръка за ръка с дигитализация, цифровизация и

въвеждане на нови технологии – такива, които към днешна дата ни се виждат сюреалистични, ще навлязат и ще станат част от ежедневието ни много по-скоро от колкото очакваме.

До скоро, например, бе немислимо компютър да анализира и сигнализира в реално време дали има оставащо неоползотворено пространство в ремаркето или неправилно подреждане на стоката… Всичко това, както и много други специфични технологии, улесняващи процесите в транспорта и логистиката, днес вече са реалност.

Като фирма с опит над 27 години в транспорта, развиваща се с темповете и средствата на съвременните технологии, Прима 91 ще продължава да се възползва максимално от всяко нововъведение…Ще продължим да се развивамеразчитайки на високата ангажираност на екипа си, на контрола и минимизирането на субективените разходи с помощта на технологичните иновации, основно стремейки се към още по-добро представяне и налагане името ни на пазара.